دندان شیری در کودکان چیست؟

دندان شیری در کودکان چیست؟
  • ۱۳۴۸/۱۰/۱۱

دندان ها از مهم ترین اعضای بدن محسوب میشوند که نقش بسیار مهمی در عملکرد گفتاری  تغذیه و رشد بدن دارند.

اگر دندان ها از سلامت کامل برخوردار باشند سیستم گوارشی عملکردی بی نقص خواهد داشت و همواره به سلامت کلی بدن کمک می کند.

از بدو تولد تا حدوداً ۶ ماهگی شرایط برای رشد دندان های شیری در کودکان فراهم میشود، معمولاً از ۶ ماهگی شاهد پدیدار شدن دندان های کوچک در کودکان خواهید بود که اصطلاحا به آن دندان شیری می گویند.

مراقبت از دندان های شیری اهمیت بسیار زیادی دارد و متخصصان معتقدند که مراقبت از این دندان ها در آینده باعث تاثیرگذاری مثبت در سلامت دندان های دائمی میشود.

مهمترین نکات در مورد دندان شیری را در این مطلب برایتان خواهیم گفت تا با حساسیت بیشتر از سلامت آنها مراقبت کنید.

به طور طبیعی نوزادان تازه متولد شده ۲۰ دندان شیری کامل در لثه دارند که به تدریج تا سن ۲ سالگی تمامی این دندان ها از لثه خارج میشوند.

از سن ۶ تا ۱۰ سالگی شاهد لق شدن دندان های شیری خواهید بود که به مرور زمان دندان ها یک به یک از لثه جدا شده و جای خود را به دندان های دائمی می دهند.

اهمیت دندان های شیری تنها مربوط به غذا خوردن کودکان و جویدن انواع خوراکی نیست بلکه دندان ها نقش مهمی در گفتار کودکان دارند و قطعاً وجود دندان های مرتب و کاملاً سالم در زیبایی چهره کودکان نیز تاثیر خواهد داشت.

نکته حائز اهمیت در مورد دندان های شیری این است که اگر این دندان ها رشد درستی داشته باشند به شکل گرفتن فک و دهان کودک کمک می کند. در نهایت باعث قدرت بیشتر عضلات فک میشود و این محدوده از صورت فرم طبیعی به خود خواهد گرفت.

حتماً شما هم شنیده اید که سلامت و مراقبت از دندان های شیری بسیار مهم است، تحقیقاتی که در این مورد انجام شد نشان می دهد که اگر دندان های شیری در جایگاه مناسبی قرار بگیرند و اجازه دهید که این دندان ها به طور طبیعی از لثه جدا شوند دندان های دائمی که در لثه نهفته هستند در یک جایگاه و فاصله منظم از از لثه خارج میشوند.

مطالعه بیشتر  کاشت دندان در شیراز

به همین دلیل همواره توصیه میشود که در صورت خرابی دندان های شیری برای ترمیم آنها اقدام کنید و تا جایی که می توانید از کشیدن دندان شیری خودداری نمایید.

مهمترین نکات در مورد دندان شیری در کودکان

مهمترین نکات در مورد دندان شیری در کودکان
مهمترین نکات در مورد دندان شیری در کودکان

همانطور که می دانید دندان های شیری بخش مهمی از رشد کودکان است، این دندان ها با تعداد ۲۰ عدد و در هر فک ۱۰ دندان رشد می کند.

نهایتاً طی دو سال و نیم کودک رشد دندان های شیری را به طور کامل تجربه کرده و البته نیاز است که والدین در مراقبت از دندان ها و رعایت بهداشت فردی به کودکان کمک کنند.

یکی از مشکلاتی که کودکان و والدین با آن مواجه هستند دیر افتادن دندان های شیری است، این امر قطعاً دلایل مختلفی دارد و می توان به عدم شکل گیری دندان های دائمی در زیر دندان های شیری اشاره کرد.

البته در این مورد برخی از بیماری ها یا فاکتورهای ژنتیکی نیز موثر هستند، در هر صورت اگر متوجه می شوید که دندان های شیری در موقعیت مناسب از لثه جدا نمیشوند و شاهد رشد دندان های دائمی نیستید حتماً به متخصص مراجعه کنید.

بسیاری از کودکان با وجود دندان های شیری و ضمن مراقبت های والدین شاهد پوسیدگی این دندان ها خواهند بود، مینای دندان که سخت ترین لایه دندان هستند در دندان های شیری بسیار نرم و نازک است و خیلی راحت در معرض پوسیدگی قرار می گیرد.

اگر در چنین شرایطی کودکان اهمیتی به مراقبت های بهداشتی دهان و دندان ندهند خیلی زود پوسیدگی و خرابی دندان ها اتفاق می افتد و این کودکان اغلب از درد دندان شکایت می کنند.

مطالعه بیشتر  ایمپلنت دندان در شیراز

مهمترین علت پوسیدگی دندان های شیری وجود باکتری هایی است که از طریق مواد قندی به دهان راه پیدا می کنند، این باکتری ها به طور مرتب و در مقادیر زیاد اسیدی تولید می کنند که به سطح دندان یا مینای دندان آسیب می رسانند.

بزاق انسان دارای ترکیباتی است که به ترمیم دندان ها کمک می کند اما اگر این روال برای مدت طولانی ادامه پیدا کند و مصرف مواد قندی همواره ادامه داشته باشد قطعاً باعث ایجاد حفره یا سوراخ در دندان خواهد شد.

یکی از مهمترین دلایل پوسیدگی در دندان کودکان مصرف شیر یا شیر خشک است، زمانی که کودکان از این محصولات هنگام خواب استفاده می کنند مقدار زیادی قند لاکتوز که در شیر وجود دارد در دهان قرار گرفته و عاملی برای پوسیدگی دندان ها خواهد بود.

بسیاری از کودکان با وجود دندان شیری تصور می کنند که بی دلیل شکستگی دندانها را تجربه می کنند اما خرابی یا پوسیدگی دندان ها زمانی که به بیشترین حد می رسد خرد شده و شکستگی دندان برای کودکان نگران کننده میشود.

از مهمترین دلایل ایجاد این نوع اختلالات رژیم غذایی نامناسبی است که کودکان دارند البته در این مورد بهداشت دهان و دندان نیز تاثیر زیادی دارد.

اگر بنا به دلایل مختلف دندان کودکان در معرض ضربات شدید قرار بگیرد خیلی زود شاهد شکستگی یا خرد شدن آنها خواهیم بود.

یکی از مهمترین مشکلاتی که اغلب والدین با دندان شیری کودکان دارند وجود لکه های قهوه ای مایل به سیاه در سطح دندان است این لکه ها نشان می دهد که دندان دچار پوسیدگی پیشرفته شده و نیاز است که این دندان ترمیم شود.

البته گاهاً کودکان در سنین پایین تر دچار لکه سیاه بر روی دندان میشوند که معمولاً به دلیل مصرف قطره آهن این اتفاق رخ می دهد.

اگر ضمن مصرف قطره آهن دندان کودکان شسته نشود یا آب نخورند به مرور زمان قطره آهن باعث سیاهی دندان های شیری میشود.

مطالعه بیشتر  راه های جلوگیری از آبسه دندان شیری در کودکان

تغییر رنگ و آسیب دیدگی دندان های شیری همیشه سیاهی یا شکستگی نیست گاهی اوقات در سطح دندان های شیری نوارهای زرد رنگ مشاهده می کنید که به لثه نزدیک است.

معمولاً این لکه های زرد مایل به قهوه ای نشانه پوسیدگی های پیشرفته است که احتمالاً سطح دندان را تخریب نموده است.

مراقبت از دندان های شیری

مراقبت از دندان های شیری
مراقبت از دندان های شیری

مراقبت از دندان های شیری باعث میشود تا دندان های دائمی نیز در موقعیت مناسب رشد کرده و در آینده نیازی به اصلاحات یا ترمیم دندان های اصلی نخواهید داشت.

مسئله این است که از دندان های شیری چگونه باید مراقبت کرد تا از پوسیدگی یا تیرگی در سطح دندان ها جلوگیری شود. پوسیدگی در دندان های شیری امری کاملاً طبیعی است اما می توانید با چند راهکار ساده چنین خطری را به تاخیر انداخته و تا حد ممکن از سلامت این مرواریدهای کوچک مراقبت نمایید.

اولین اقدام بعد از یک سالگی حذف شیر شبانه است، اگر کودکان در طی خواب از شیر استفاده نکنند درصد پوسیدگی دندان های شیری به حداقل می رسد البته مهم است که بلافاصله بعد از رویش دندان های شیری بهداشت دهان و دندان را انجام دهید.

اجازه دهید که کودکان این فرایند را آموزش دیده و هنگام خواب و بعد از صرف انواع مواد غذایی با مسواک زدن و شستشوی دندان ها از سلامت آنها مراقبت کنند.

نباید اجازه دهید که پیش از خواب کودکان از مواد غذایی شیرین استفاده کنند، البته مهم است که در صورت صرف این نوع خوراکی ها حتماً دهان و دندان کودکان را شستشو دهید.

برای جلوگیری از سیاه شدن یا ایجاد لثه های تیره در سطح دندان ها بعد از مصرف قطره آهن حتماً دهان کودکان را شسته و با مسواک سطح دندان ها را تمیز کنید.

6 دیدگاه

  • jalile34, 1403/09/25 @ 11:53 پاسخ

    چرا دندان‌های شیری می‌افتند؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/09/25 @ 11:59 پاسخ

      سلام
      دندان‌های شیری می‌افتند تا فضای لازم برای دندان‌های دائمی ایجاد شود.

  • افسانه راسخی, 1403/09/25 @ 11:53 پاسخ

    آیا پوسیدگی در دندان‌های شیری مهم است؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/09/25 @ 12:00 پاسخ

      با سلام و عرض ادب
      بله، پوسیدگی می‌تواند به درد، عفونت، و مشکلات تغذیه‌ای منجر شود و باید درمان شود.

  • فاطمه, 1403/09/25 @ 11:54 پاسخ

    دندان شیری چند تاست؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/09/25 @ 12:00 پاسخ

      سلام
      کودکان 20 دندان شیری دارند (10 دندان در فک بالا و 10 دندان در فک پایین).

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button