عوارض کشیدن دندان در کودکان

عوارض کشیدن دندان در کودکان
  • ۱۳۴۸/۱۰/۱۱

مهمترین دلایل درد و آسیب دیدگی دندان کودکان

یکی از دردناک ترین آسیب ها در بدن انسان مربوط درد دندان است، معمولاً کودکان در این مورد حساسیت بیشتری نشان داده و با توجه به طاقت کمتری که در مواجهه با درد یا آسیب های جسمانی دارند به محض پدیدار شدن درد و آسیب های دندانی با پریشانی مواجه میشوند.

معمولاً دندان های آسیب دیده در مواجهه با انواع غذاها و نوشیدنی های گرم، سرد، شیرین یا ترش حساس تر شده و درد می‌گیرند.

این درد ممکن است خفیف یا شدید اتفاق بیفتد که اغلب ناشی از آسیب یا فرسایش سطح دندان است.

مهمترین علت دندان درد در کودکان ایجاد حفره های کوچک در سطح دندان است که در پی پوسیدگی نیز اتفاق می افتد.

زمانی که کودکان از انواع قند و نشاسته استفاده می کنند باکتری های موجود در این مواد به سطح دندان ها آسیب رسانده و در صورت عدم استفاده از محصولات بهداشتی و شوینده های مناسب اسید تولید شده از این مواد منجر به پوسیدگی دندان میشود.

از دیگر دلایل دندان درد در کودکان باید به عفونت دندان یا بافت های اطراف آن اشاره کرد.

آبسه دندان در پی تجمع چرک که ناشی از عفونت باکتریایی است در لثه یا دندان ها اتفاق می افتد.

آبسه باعث برآمدگی و تورم یا حتی قرمزی در کنار دندان میشود که اغلب این عارضه دردناک است.

دندان نهفته یکی دیگر از مشکلاتی است که می تواند باعث درد دندان برای کودکان شود، اگر دندان نهفته در لثه قرار بگیرد یا از طریق دندان های عقبی به دیگر قسمت ها فشار مضاعفی وارد شود این درد برای کودکان غیر قابل تحمل خواهد بود.

اگر بخش نرم داخل دندان که دارای عروق خونی و اعصاب است عفونی یا ملتهب شود درد بسیار زیادی در این محدوده اتفاق می افتد.

معمولاً این عارضه که با نام علمی پالپیپ شناخته میشود در کودکانی که به دندان قروچه مبتلا هستند یا ضربات شدید را متحمل شده اند شایع است.

مطالعه بیشتر  کاشت دندان در شیراز

در مواردی دیده میشود که دندان درد در کودکان به علت مشکلات لثه اتفاق می افتد، از طرفی ممکن است سایر بیماری ها مثل عفونت های ویروسی و کمبود ویتامین در بدن و حتی عفونت سینوس عامل برای درد دندان باشد.

عوارض کشیدن دندان کودکان

عوارض کشیدن دندان کودکان
عوارض کشیدن دندان کودکان

یکی از مهمترین پروسه های رشد کودکان دندان درآوردن است که معمولاً از ۶ ماهگی این فرایند آغاز میشود و در سنین بالاتر همه دندان های شیری در فک پدیدار میشوند.

برخی از افراد به اشتباه تصور می کنند که دندان های شیری عصب و ریشه ندارند اما این تصور اشتباه است و دندان های شیری دارای ریشه کامل هستند.

این دندان ها به مرور زمان تحلیل رفته و شرایط برای رشد دندان های دائمی فراهم میشود، دندان شیری دارای دو بخش تاج و ریشه است و افراد موظفند که از هر دو بخش دندان با دقت کافی مراقبت کنند. به طور معمول دندان دارای مینا، آج و بخش داخلی تر است که به آن عصب دندان می گویند.

گاهی اوقات پوسیدگی دندان باعث میشود تا کودکان درد بسیار زیادی را متحمل شوند و این مسئله برای آنها قابل تحمل نیست.

در چنین شرایطی نیاز است که با دندان های شیرین دقیقاً مشابه دندان های دائمی رفتار شود و نیاز است که فرایندهای ترمیمی و درمانی انجام پذیرد.

مسئله ای که در مورد دندان شیری وجود دارد این است که این دندان ها نباید به هیچ عنوان از سطح لثه خارج شوند زیرا اگر این اتفاق بیفتد دندان های دائمی نیز در خطر قرار گرفته و ممکن است روند رشد و رویش آنها نیز مختل شود.

این مسئله در بین عموم افراد رایج است که نباید هزینه هایی را بابت درمان دندان شیری پرداخت کنند، تصور بر این است که خارج کردن دندان شیری از لثه باعث میشود تا دندان های دائمی سریع تر رشد کنند.

چنین افکاری کاملاً اشتباه است و نه تنها باعث رویش سریع تر دندان دائمی نمیشود بلکه ممکن است روند رشد دندان های دائمی نیز مختل شود و احتمالاً موقعیت قرارگیری دندان ها نیز بر هم می خورد.

مطالعه بیشتر  بهترین درمانگاه کودکان شیراز

مهمترین علت مخالفت پزشکان با کشیدن دندان های شیری این است که دندان های شیری نگهداری فضا برای دندان های دائمی را بر عهده دارند و اگر دندان شیری زودتر از موعد کشیده شود احتمالاً دندان های مجاور به سمت فضای خالی حرکت کرده و باعث شلوغی یا کج شدن دندان های دائمی میشود.

قطعاً دندان درد یا دندان کشیدن برای کودکان یک پروسه دردناک است اما اگر بنا به دلایل مختلف پزشک صلاح بداند که دندان کودکان کشیده شود نیاز است که نسبت به عوارض احتمالی بعد از آن آگاهی داشته باشید و مراقبت های تخصصی را انجام دهید.

از مهمترین عوارض کشیدن دندان کودکان باید به دردی اشاره کرد که ممکن است تا ساعاتی پس از این فرایند ادامه یابد.

در این مورد می توانید با تشخیص پزشک از استامینوفن مخصوص کودکان استفاده کنید، مهم است که این دارو در زمان بندی مناسب استفاده شود.

کمی التهاب یا ورم در لثه بعد از کشیدن دندان کاملاً طبیعی است اما باید اجازه دهید که با گذر زمان لثه خود را ترمیم کرده و خونریزی متوقف میشود.

در موارد بسیار محدود ممکن است بعد از خارج کردن دندان کودکان از لثه شاهد درد، التهاب، قرمزی یا تب باشید که هر کدام از این موارد علائم عفونت هستند.

برای جلوگیری از این اختلال یا رفع مشکلات پیش آمده مصرف آنتی بیوتیک شیوه موثری است که دندانپزشک حتماً در این مورد با کودکان و والدین صحبت خواهد کرد.

برای کشیدن دندان کودکان از بی حسی موقتی استفاده میشود اما ممکن است با از بین رفتن داروی بی حسی درد کودکان نیز افزایش پیدا کند.

در این تایم می توانید از داروهای تجویز شده استفاده کنید و نهایتاً درد بعد از چند ساعت رفع میشود.

بعد از کشیدن دندان خونریزی و درد تداوم ندارد و این عوارض بعد از کشیدن دندان نهایت چند ساعت ادامه پیدا می کند.

مطالعه بیشتر  درمان دندان قروچه در شیراز

می توانید از یک دستمال تمیز برای فشردن زخم استفاده کنید و اجازه دهید که لثه ترمیم شود و مبادا با انجام فعالیت های نامناسب یا مصرف خوراکی های سفت لثه را برای خونریزی بیشتر تحریک کنید.

مراقبت های بعد از کشیدن دندان

مراقبت های بعد از کشیدن دندان
مراقبت های بعد از کشیدن دندان

برای مراقبت از سلامت کودکان بعد از کشیدن دندان مهم است که تا ۲۴ ساعت دهان را نشویید.

همچنین می توانید برای بهبود سریع تر لثه انجام فعالیت ها را محدودتر کرده و از کودکان بخواهید که فعالیت های بدنی سخت مثل پریدن، دویدن و یا شنا کردن را انجام ندهند.

همچنین بهتر است که بلافاصله بعد از کشیدن دندان اجازه دهید که کودکان در حالت نشسته یا ایستاده قرار بگیرند و نباید در ساعات اولیه بعد از کشیدن دندان ها بر روی زمین دراز بکشند.

این مراقبت ها تنها برای کاهش خونریزی لثه است و مهم است که برای جلوگیری از آسیب ها و عفونت های احتمالی حتماً نکات مراقبتی را انجام دهید.

برای خارج کردن دندان شیری از لثه از داروی بی حسی استفاده میشود، مراقب باشید تا زمانی که دهان و لب کودکان سر شده است زبان یا گونه و لب های خود را گاز نگیرند.

همچنین مهم است که در این تایم انواع مداد یا اشیای دیگر و حتی انگشتان خود را به سمت دهان نبرده و نباید هیچ نوع آلودگی به محل مورد نظر انتقال یابد.

تا زمانی که بی حسی دهان و دندان از بین نرفته است به کودکان خوراکی های مختلف را ندهید و از کودک بخواهید که هنگام مصرف انواع خوراکی یا غذا از جویدن با لثه ترمیم شده خودداری نمایند.

برای راحتی بیشتر کودکان و ترمیم سریع تر لثه بعد از خارج کردن دندان از غذاهای نرم و مقوی استفاده کنید، سوپ شیر، آبمیوه، گوشت کاملاً پخته شده و تخم مرغ آب پز خوراکی های مناسبی هستند.

برای شستشوی دهان بعد از کشیدن دندان حتماً از شوینده های مناسب استفاده کنید، نیازی نیست که از انواع خمیر دندون یا مسواک استفاده شود و می توانید با مقدار کمی آب نمک رقیق و گرم دهان را شستشو دهید.

6 دیدگاه

  • یسنا, 1403/09/25 @ 11:52 پاسخ

    آیا کشیدن دندان خطر برای سینوس‌ها دارد؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/09/25 @ 11:59 پاسخ

      سلام
      در دندان‌های شیری خیر، اما در دندان‌های دائمی فک بالا ممکن است در نزدیکی سینوس‌ها باشد که نیاز به مراقبت بیشتری دارد.

  • danial, 1403/09/25 @ 11:52 پاسخ

    آیا نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک هست؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/09/25 @ 11:59 پاسخ

      با سلام
      معمولاً خیر، مگر اینکه خطر عفونت وجود داشته باشد. این موضوع به تشخیص دندانپزشک بستگی دارد.

  • راضیه, 1403/09/25 @ 11:53 پاسخ

    آیا کشیدن دندان باعث ورم می‌شود؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/09/25 @ 11:59 پاسخ

      سلام به شما همراه گرامی
      کمی تورم طبیعی است. گذاشتن کمپرس سرد در 24 ساعت اول می‌تواند ورم را کاهش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button